Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Forum: Liv Gade anbefaler

Liv Gade, Vestfolds energiske bokinspirator, anbefaler bøker for LIV.

Liv Gade anbefaler: Tjenestepiken som forsvant

I denne fargerike boken, som er skrever at Tarquin Hall, skal vi til Dehli i India, og møte en god, gammeldags privatetterforsker. Vish Puri har karisma og utstråling. Han nyter det gode liv, elsker familien sin, er streng, men rettferdig og løser oppgavene har får med stort alvor.

Vish Puri er bekymret for utvikling i India. Den gamle kolonitiden er definitivt forbi. Han ser at de ny-rike inderne tar seg til rette. De eier ikke moral, korrupsjonen vokser og landet står i fare. Politietaten er verst. De er fratatt telefonen fordi de ikke betaler regningene!!

Vish Puri er meget bekymret. Han er en hedersmann, med kun noen få svakheter. Han lar seg ikke bestikke i verdens mest korrupte land, og nettopp dette er sjarmerende, og gir boken moral og høyde!

Vish Puri er høyt verdsatt, og dette åpner mange dører for ham. Han er smart, og kjenner Indias eldgamle byråkrati! Han kjenner smutthullene, og utnytter dem! Den siste saken bekymrer både ham og hans oppdragsgiver. Kasliwal er rik, og har et stort hus med mange tjenere. Han mener alle tjenerne er noen kjeltringer, som prøver å utnytte sin herre. (en merkelig innstilling, spør du meg!) Nå er tjenestepiken forsvunnet, og Kasliwal blir beskyldt for å ha gjort henne gravid, og det som verre er!! Han er redd for sin stilling og stand. Han mener jenta har stukket av, hun må finnes øyeblikkelig. Vish Puri skal bli hans redningsmann. Han vil ha tilbake det gamle livet sitt!!

Denne boken er en herlig leseopplevelse som lukter og smaker av kebab og karri. Den er fargerik og fornøyelig, det kan alle se. Den er morsom, spennende og lærerik. Du får et godt innblikk i Indias kultur og dagligliv. Det er slike bøker vi skal lese, som gir oss både kunnskap, underholdning og glede.
Og det beste – det skal bli en serie om den fargerike etterforskeren! Jeg gleder meg!

Skrevet av Liv Gade – bokinspirator

Liv Gade anbefaler: En helt annen historie

En helt annen historie
Håkan Nesser
Pirat

Det finnes mange krimforfattere i Norden. En av de aller beste er svensk, og heter Håkan Nesser. Han skriver intelligent krim, som kryper under huden på deg. Dette er mat for sjelen, bøker som gir refleksjon og ettertanke.
Hans etterforsker heter Gunnar Barbarotti og bor i Kymlinge. (Han har italienske aner, derav det eksklusive navnet) Barbarotti har karisma. Han har en lun stil, som sjarmerer oss leserne i senk. Når jeg leser om denne mannen, fornemmer jeg hans nærvær, og kjenner nesten lukten av ham. Da skriver du godt!!!

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Da Gud var en kanin

Da Gud var en kanin
Sarah Winman
Libretto

Det finnes bøker som gir motstand, som river i sjela, og som du kanskje aldri glemmer. Livet går ikke på skinner for noen av oss, men noen får mer enn andre. Verden er ikke rettferdig.
Denne boken må du lese, jeg lover en usedvanlig og gripende leseopplevelse.

Vi skal til Essex i England hvor vi møter Elly 9 år gammel. Året er 1968, året da Martin Luther King ofret livet for en drøm!
Elly er et nysgjerrig og annerledes barn. Hun vet det selv, og sier et sted i boka – at dette er min styrke. Hun er så klok, den lille jenta… Storebroren Joe er hennes mentor og forbilde.
De har gode foreldre som elsker dem høyere enn himmelen.
Likevel går noe galt…

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Brødrene fra Iron house

Gamle barnehjemsaker har en tid ridd landet vårt som et mareritt. Det har i ettertid vist seg at mange barnehjemsbarn verken fikk respekt eller verdighet, som burde være en menneskerett.
Det var ikke bedre i USA på sekstitallet, enn i Norge. I denne boken, som er skrevet av John Hart, møter vi to brødre, som bor på et guttehjem i nærheten av New York. De er svært forskjellige.

Julian er en usikker og nervøs gutt. Han blir mobbet både av personalet og de andre guttene. Hans redning er broren Michael som er tøff, sterk og snill. Det gjør godt å lese om vennskapet og kjærligheten mellom de to guttene. Blod er tykkere enn vann, og her ser vi det tydelig.
Les mer

Liv Gade anbefaler: Se Norges Blomsterdal, livet, døden og koret.

Ingrid Bjørnov er en multikunstner. Hun har underholdt Norge i en mannsalder, er allsidig, kreativ og har en utrolig energi. Nå har hun skrevet en bok som er en hyllest til korbevegelsen i Norge. Boken er velskrevet, spennende og veldig, veldig morsom. Ingrid kommer fra en sangerfamilie. Både mor og far Bjørnov sang i samme kor på lærerskolen. Sånt blir det både barn og korsang av.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Svik"

Vi kjenner alle til tyskertøsene, og dere lidelser under krigen. Et helt folk sto opp og fordømte dem. De følte skyld og skam, og den eneste “forbrytelsen” de faktisk hadde gjort, var å bli glad i en tysker. Denne boken handler om neste generasjon, om tyskerbarna. De ble ofte stemplet og utstøtt, det var nådeløst, og her i denne boken, krever de oppreisning og rettferdighet.

I en idyllisk bygd på Sunnmøre finner man liket av en eldre mann, drivende i en båt. Det viser seg å være en tysk turist. Han var i Norge under krigen, og har siden feriert her hver sommer. Han bor alltid hos Jenny, en av de innfødte. Uken etter er Jenny også død. Innbyggerne i den lille bygda Losvika er lamslåtte og livredde. Hva skjer i deres lille idyll?

Les mer…

Liv Gade anbefaler: Mokka

Vi elsker alle våre barn. Har ungene våre det bra, har vi det bra. Lider ungene, lider vi dobbelt.
I boken "Mokka, skrevet av Tatiana de Rosnay, møter vi Justin. Hun lever et stille og rolig familieliv i Paris og er gift med en sjarmerende engelskmann.

Det er spennende å lese om kulturforskjellene på England og Frankrike. Justine og Andrew er travle småbarnsforeldre, livet går på skinner, og de nyter det!
Så skjer tragedien. Deres sønn Malcolm på 14 år, blir kjørt ned på vei hjem fra skolen. Sjåføren, en ung kvinne – får panikk og stikker. Men det er øyenvitner som kan beskrive både henne og bilen – en mokkafarget Mercedes. Politiet jobber for å finne henne, men Justine synes ikke innsatsen deres er god nok. Hele hennes tilværelse har falt i grus, Malcolm ligger i koma, og legene kan ikke vite om han noen gang vil våkne.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Helt all right"

Odd Børretzen er død, og vi sitter litt fattigere tilbake. Denne store, humoristiske, underfundige stemmen med så mye engasjement, har stilnet. Han har lagt ut på sin lengste og siste seilas!
I over 50 år har Odd Børretzen observert oss og fortalt oss hvem vi er, og hva vi gjør. Tekstene hans er direkte, morsomme, ironiske og tankevekkende. De kan være brutalt ærlige, men alltid velmenende. Han hadde en slentrende eleganse, en Gudegave – vi alle fikk ta del i.

I denne boken “Helt all right” er det samlet de beste tekstene, og de er så direkte – at du hørere Odd Børretzens stemme. Les mer…

Liv Gade anbefaler "Der jorden reiser seg"

Forfatteren av denne boken, Anuradha Roy, har tidligere skrevet en fantastisk roman: “Et landskap av umulige lengsler.” Nå har hun kommet med den vanskelig andreboken.

Igjen skal vi til India, hvor vi møter Maya. Hun er lykkelig gift med fjellklatreren Michael.
Han er en varm og nær person, som elsker sin unge kone, men Maya har alltid visst at hun har en rival hun ikke kan konkurrere mot , nemlig fjellkjeden Himalaya – 8800 meter over havet.
Michael er besatt og betatt av Himalaya. Han må ha sin årlige tur dit. Så går det galt, og Maya opplever det hun har vært mest redd for.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Fortellingen i fiolinen"

Det finnes bøker du “lengter hjem til” – Bøker du går og tenker på, og gleder deg til å sette deg ned med. Dette er en slik bok. “Fortellingen i fiolinen”, skrevet av Natasja Solomons, utgitt av Cappelen Damm. Dette er en vakker, velskrevet bok du vil huske lenge!

Vi møter Jødiske Elise Landau 19 år gammel. Hun bor i Wien sammen med sine foreldre og søsteren Margot. De er velstående, og lever et overklasseliv med trygghet, tjenere og gode dager. Elise spiller fiolin, og ønsker å utdanne seg til fiolinist. Hun spiller i selskapslivet i Wien, og nyter livet.

Alt endrer seg når krigen nærmer seg. Europa holder pusten. Foreldrene er redde og maktesløse, og ser ingen annen utvei til å beskytte barna sine, enn å sende dem fra seg.
Elise blir sendt til England for å bli stuepike på godset Tyneford i Dorset, mens Margot og hennes mann klarer å komme seg til USA. Elises far er forfatter, han skriver kontroversielle tekster, som ofte skaper debatt. Nå er bøkene hans forbudt i Østerrike. Manus til hans siste bok vet han ikke må falle i feil hender, så han gjemmer det i fiolinkassen til sin datter.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Jenta på klippen"


Orkideens hemmelighet” fascinerte norske lesere, og ble en klar bestselger i fjor. Nå er den irske forfatteren Lucinda Riley ute med ny bok, og bare gled dere! Hun har en inderlighet i tekstene som fascinerer. Personene trer levende ut av boksidene. Du blir kjent med dem, og glad i dem.

Vi skal til kysten av Vest Irland, til den lille landsbyen Cork. Her er det grønt, vilt og vakkert, og forfatteren er fantastisk til å beskrive naturen. Du hører lyder fra brenningene og kjenner lukten fra det opprørte havet, og har mest lyst til å sette deg på første fly til Irland.

Vi møter billedkunstneren Grania Ryan som sliter med en personlig sorg. Hun har forlatt samboer og det urbane livet i New York, og flyktet hjem til familien sin i Irland. Grania er en landsens jente, som liker det stille, enkle livet på landsbygda. Hun er et fascinerende menneske med et stort hjerte.
En dag møter hun “jenta på klippen” – Grania møter Aurora, og hele hennes verden endrer seg.

Les mer…

Liv Gade anbefaler "Hvite ravner"

Når jeg hører ordet “Legeroman” tenker jeg kiosklitteratur, en lettlestbok full av hjerte og smerte. Dette er noe annet!

Boken er en fascinerende skildring fra Haukeland sykehus i Bergen.
Forfatteren er selv assistentlege ved Haukeland, og sitter inne med spesialkunnskap som gjør boken troverdig. Lege og forfatter – du verden for en kombinasjon!

Vi møter de tre legestudentene Mathias, Thea og tyske Werner. De er alle ambisiøse, og har stor tro på seg selv – og framtiden sin som kirurg. Nå er det en ledig stilling på nevrokirurgisk avdeling. Det skjer ikke hver dag, og alle de tre studentene vil ha den, koste hva det koste vil. Her blir det knivskarp konkurranse, og de skyr ingen midler for å nå toppen. Det handler det om prestisje, makt og berømmelse.

Les mer…