Velkommen!

LIV er en side viet litteraturen i Vestfold.
Her finner du blant annet bokanmeldelser, referat fra forfattertreff og andre nyheter innen Vestfold-litteraturen. Målsetningen vår er å dekke det meste som blir skrevet og skjer innen litteratur i fylket vårt, så har du et tips om et litteraturarrangement eller en ny bok som kommer, send oss en melding:-)

Er du en bokhandel eller et forlag som har lyst til å sponse oss? Ta kontakt!

Myriam H. Bjerkli: 100 år i dag! (Og ikke ble vi vanskapte monstre heller...)

I dag er det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett, et av de aller viktigste stegene mot full likestilling. 100 år kan virke lenge, men det er ikke lengre enn at det faktisk lever kvinner som opplevde denne dagen. Kvinner som ble født inn i et Norge hvor kvinner ikke hadde rett til å mene, påvirke, stemme. Et Norge hvor kvinners meninger ikke ble tillagt verdi.

Diskusjonen før vi fikk stemmerett gikk høyt, kampen varte i over tjue år. Mange mente at det å ta stilling til alvorlige ting i samfunnet, rett og slett ikke var noe våre små kvinnehjerner var egnet til…

Motstanderne av stemmerettsforslaget argumenterte med at kvinner og menn var skapt forskjellig. Menn var skapt til å delta i det offentlige liv, mens kvinner skulle holde seg til den private sfæren i hjemmene. Motstanderne var redde for kvinnesakens revolusjonære karakter, for at det å gi stemmerett til kvinner ville oppløse familiene og ødelegge naturens naturlige orden. Mange kristne var spesielt negative, og Biskop J.C. Heuch fra Kristiansand markerte seg fort som en av de mest innbitte motstanderne av stemmerett for kvinner. Han mente at en kvinne som opptrer offentlig forbrøt seg mot sin natur, og at en offentlig kvinne var det samme som en prostituert. Han var dessuten redd for de biologiske konsekvensene. Ville ikke kvinnene utvikle seg til et slags tredje kjønn hvis de slapp til i politikken?

«Hun kan ikke gjøre Mandens Gjerning, og hun vil ikke gjøre Kvindens Gjerning, hvad bliver hun da? Hun bliver et vanskabt Misfoster, hun bliver et Neutrum», hevdet biskpoen under debatten.

Jeg tror ikke det er så altfor mange som vil rope det samme offentlig i dag, selv om en og annen internett-debatt nok viser at det fremdeles finnes noen gjenlevende menn med “steinaldersyn” der ute. Jeg tenker at det sier mer om deres hjerne, enn om min…

Jeg er takknemlig ovenfor de som tok kampen den gangen. Jeg er også takknemlig for kvinnesaksbevegelsen som senere ytterligere utvidet kvinners hverdag, og gjorde at jeg ble født inn i et Norge hvor jeg tar det som en selvfølge at jeg har like muligheter og rettigheter som menn. Jeg tenker at det er noe alle bør ha i bakhodet; at noen har kjempet en kamp for at vi skal kunne leve et fullverdig liv. Det er ingen selvfølge at det er slik, det er nok eksempler på steder i verden hvor kvinner er undertrykket, usynliggjort og umyndiggjort, bare i kraft av å være født med “feil” kjønn. I Kuwait fikk faktisk ikke kvinner stemmerett før i 2005…

Men takket være mange modige og utrettelige kvinneforkjemperne, kan vi i dag feire 100-årsdagen for innføring av demokrati og allment folkestyre i Norge. La oss ta godt vare på gaven de ga oss, og bruke både stemme og stemmerett til å påvirke samfunnet slik vi ønsker det skal være! Gratulerer med dagen!

Vist 270 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Motstanderne var redde for kvinnesakens revolusjonære karakter, for at det å gi stemmerett til kvinner ville oppløse familiene og ødelegge naturens naturlige orden.

En gruppe menn mente nok det, akkurat som det finnes en slik mannetype i dag også, som det alltid vil finnes overalt på kloden. Men jeg tror dette er å forenkle problematikken. Demokrati ble tatt alvorlig i den tiden. Demokrati forutsatte kunnskap og modenhet, for det var et stort ansvar forbundet med å delta i valg for landets fremtid. Annerledes i dag, da partiene har tatt moderne markedsføringsprinsipper i bruk og ikke kvir seg for å verve 16-åringer med lite livserfaring og få forutsetninger for medbestemmelse med sin utspekulerte påvirkning der de oppsøker skoler og andre steder der de kan treffe disse “ofrene”.
I tiden før 1913 var det et fåtall kvinner som hadde særlig utdannelse og samfunnskunnskap. Tror det var en like stor grunn til at det drøyde så lenge før de fikk stemmerett.

Men gratulerer med dagen!

Nye bilder